Ftp Nedir ve Nasıl Kullanılır ?
Ftp kısaltmasının açılımı File Transfer Protocol olup Türkçe anlamı ise Dosya Transfer Protokolü'dür. Ftp adından da anlaşılacağı üzere internet üzerinden bağlantı kuran iki bilgisayar dosya aktarımı yapabilmeyi sağlayan protokol ve bu işleme verilen isimdir. FTP, geliştirilip piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda güvenlik yönünden çok zayıf bir sistemdi. Mayıs 1999 tarihinde RFC 2577 yazılımının geliştiricileri ftp nin içindeki açıkları belirledi ve kapatmak için çalışmalara başladı.
Ftp'nin ağ açısından bakıldığı zaman iki çeşidi bulunmaktadır. Hangi ftp türünün kullanılacağını istemci tarafı belirlemektedir. Ftp türleri;
- Pasif FTP
- Aktif FTP
FTP ne işe yarar ?
İlk geliştirilen internet protokollerinden birisi olan FTP ile neler yapılabilir ?
- Ftp ile internete bağlı iki bilgisayar arasında karşılıklı dosya aktarımı gerçekleştirilebilir.
- İnternete bağlı iki bilgisayar arasında iletişim sağlanabilir.
Ftp genel olarak web site yöneticileri, sitelerine bakım yapan ve sürekli site sunucularından dosya alış verişi yapan kişiler tarafından kullanılmaktadır. Bu Ftp protokolü sayesinden web sitesi bakımları hızlı ve stabil bir şekilde yapılabilmektedir. Her web master'in kullanması gereken ve hatta birçoğunun kullandığı günümüzde güvenilir bir sistemdir.
Çoğu sunucu ya da hosting sistemlerine büyük dosyalarının yüklenmesine yada büyük boyutlu dosyaların indirilmesine karşıdır. Fakat Ftp sunucuları üzerinden dilediğiniz büyüklükteki dosyaları indirebilmeniz ve yükleyebilmeniz mümkün.
Ftp protokolü komut istemcisinden ya da grafik ara biriminden kullanılabilmektedir. En çok tercih edilen FTP programı FileZilla olup kullanıcı arabirimi oldukça basittir. Kullanım açısından basitlik ve güvenlik sağlayan FileZilla programı ile sürekli bırak işlemi ile bile sunucularınıza dosya aktarabilirsiniz.
FileZilla programı ücretsiz ve açık kaynak kodlu günümüzde kullanılan birçok işletim sistemi ile uyumlu çalışan güvenilir bir yazılımdır. FileZilla Dünya çapında en çok kullanılan Ftp yazılımıdır ve birçok büyük şirket bu yazılımı tavsiye etmektedir. Aslında FileZilla yazılımı 2000'li yıllarda 2 öğrenci tarafından okul ödevi olarak ortaya çıkmıştır. FileZilla yazılımını google'a "FileZilla" yazarak kendi sitesinden indirmenizi tavsiye ederiz.
FTP protokolünü kullanabilmek için nelere ihtiyaç var ?
- Bağlanılacak bilgisayarın ya da sunucunun internet adresi.
- Ftp yazılımı kurulu ve internet bağlantısı bulunan bir 2 adet bilgisayar.
- Bağlantının yapılacağı bilgisayarın internet adresi, e-mail adresi, ip adresi ve şifresi gibi bilgiler.
- Bağlantının sağlanacağı bilgisayarda Ftp protokolünün çalıştığı komut istemi, grafik arabirimi (FileZilla) ya da Ftp sitesi açık olmalıdır.
Ftp Nasıl Kullanılır ?
Hedef bilgisayara bağlantı sağlandığında sizden kullanıcı numarası ve parola istenir. Girilen bilgiler doğru ise bağlantı işlemi başarılı olur ve dosya aktarımı sağlayabilir duruma gelirsiniz. Bağlantı sağlandıktan sonra bir kaç kısa kod ile iki bilgisayar arasında dosya ve disk işlemleri yapılabilmektedir.
FTP protokolü üzerinde işlem yapılırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi; Ftp de varsayılan aktarım türü ASCII'dir. Exe ya da zip uzantılı dosyaları transfer edebilmek için binary moduna geçilmiş olması gerekmektedir.
FTP Komutları
close : Ftp protokolü bağlantısı koparılmadan sadece ilgili bağlantıyı sonlandırır, istemci açık kalır.
quit : Bütün Ftp bağlantıları ve yapılan işlemleri sonlandırır, yazılımı kapatan komuttur.
delete : delete komutu isminden de anlaşılacağı üzere dosyaları silmek için kullanılır. Kullanım örneği : delete<dosya - adı>
cd : Ftp yazılımında dizinlere arası geçiş için kullanılır. Kullanım öğreni : cd<dizin adı> şeklindedir.
pwd : Bu komutun herhangi bir yaptırımı yoktur, sadece üzerinde bulunduğunuz dizinin ismini yazdırmaktadır.
get : Bağlanılan bilgisayar üzerinden kendi sisteminize dosya alma komutudur. Kullanım örneği : get<dosya - adı>(<alınan dosyanın yeni ismi>)
binary : Aktarılacak birkaç dosya türünün (arşiv dosyaları(zip,arj gibi), çalıştırılabilir dosyalar(.exe gibi), resim formatındaki dosyalar(gif, png, jpg gibi)) sadece binary modunda aktarımı sağlanabilmektedir. binary kodu binary moduna geçmenize olanak sağlar.