ÖZET
Yaygın olarak kullanılan PHP yazılım dili için stabil bir çok framework bulunmaktadır. Her framework belli alanlarda kullanım için oluşturulmuştur. Çok sayıda framework teknolojisi bulunmaktadır fakat hepsi kullanışlı ya da aktif kullanıcı sayısına sahip değildir. Laravel, CodeIgniter ve CakePHP en popüler kullanılan kütüphaneler arasında yer almaktadır. Frameworklerin çoğu ücretsiz kullanım ve açık kaynak kodlu yazılım gibi avantajlara sahiptir. Büyük şirketlerin bu frameworkler ile kurulmuş çok sayıda internet sitesi bulunmaktadır.
POPÜLER PHP FRAMEWORK’LERİ
Php uzun adıyla Hypertext Preprocessor, 1995 yılında Rasmus LERDORF tarafından sunucu taraflı iletişimler için geliştirilmiş, yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Php çoğu amaca uygun olarak görülsede yaygın olarak web geliştirme için kullanılır. Php’nin yaygın olarak kullanılması kolay öğrenilen ve html ile entegre olarak çalışabilen bir teknoloji olması sayesindedir. Çok sayıda kullanışlı Frameworklere sahip olması php ile çalışılmasını kolaylaştırmaktadır. Frameworkler günümüzde yazılımcının iş yükünü hafiflettiği ve çalışma süresini oldukça kısalttığı için vazgeçilmez teknolojiler halini almıştır.
Frameworkler geliştiricilerin üzerinde çalıştıkları projeler de ihtiyaç duydukları özellikleri bir çatı altında toplayan kütüphanelere verilen isimdir. Frameworkler geliştirilmek istenen proje de iskelet görevi görürler.
Proje yapım aşaması sürecinde kullanılacak olan yapıları hazır bulundurarak yazılımcının projeye odaklanmasını sağlar. Frameworkler ile sağlanan bu iskelet yapısı sayesinde programcı proje başlangıcını hızlı, düzgün ve stabil çalışan bir sistemin üzerine kurmuş olur.
Proje de kullanılacak Framework geliştirilmek istenen projenin amacına en uygun olanı seçilerek çalışmalara başlanmakta. Örneğin ticari web uygulamaları için Cakephp, dinamik web siteleri için ise Codeigniter kullanılabilir. Php dilinde kullanılan başlıca frameworkler sırasıyla; Laravel, Codeigniter, Symfony, Zend, Phalcon, Cakephp, Yii ve Fuelphp’dir. Php dilinde framework denildiğinde akla ilk gelen teknoloji Laravel olur.
Laravel
Laravel, 2011 yılında Taylor Otwell tarafından geliştirildi ve piyasaya sunuldu. 2011 yılından itibaren sürekli geliştirilip günümüz teknolojisine ayak uydurmaya devam etti. Laravel en son web teknolojileri ile tamamen uyumlu halde çalışabilmektedir. Laravel, php frameworkleri içerisinde kullanıcı sayısı çok yüksek olan bir kütüphanedir. Bu kütüphane anlaşılması kolay sözdizimi yani syntax yapısı ile bilinir.
Laravel sayesinde projelerinizi çok hızlı bir şekilde geliştirebilir ve piyasaya sunabilirsiniz. Bir framework kullanılmadığı taktirde oturum yönetimi ve caching aşamalarında çok fazla zaman kaybedilmektedir. Fakat Laravel kütüphanesi kullanıldığı taktirde arka planda çok zaman harcanan kullanıcı doğrulama, caching ve oturum yönetimi gibi yöntemleri kolayca geliştirebilirsiniz.
Performans konusunda kullanıcısını sevindiren hızlı bir yapısı vardır. Laravel sayesinden uygulamalarınıza eklentiler ekleyerek uygulamalarınızı kolaylıkla genişletebilirsiniz. Laravel aynı zamanda diğer teknolojiler ile kolayca entegre olabilmektedir. Laravel kütüphanesi, tüm uygulamalarınızın kontrolünü size bırakan bir platform olduğu için; Drupal ve Wordpress gibi CMS yapısında değildir.
Laravel, MySQL, Postgres ve SQLite gibi veri tabanı sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu bu yazılım ile geliştirilen sitelere örnek vermek gerekirse; startups.com ve fox47.com örnek olarak verilebilir.
CodeIgniter
CodeIgniter, 2001 yılında EllisLab tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir frameworktür. Kurucuları ise Rick Ellis ve Derek Jones’dur. Projenin geliştirilmesini şu anda British Columbia Teknoloji Enstitüsü üstlenmiştir. CodeIgniter, MVC yani Model, View ve Controller desteği sunan bir frameworktür. Çeşitli geliştirme görevlerini yapabilmek için farklı komponentler kullanılabilmektedir. Bu özellik yazılımcılar arasında çok beğeniliyor, çünkü çok az yer kaplayan, geniş ölçekli projeleri kolaylıkla geliştirilmesine olanak sağlıyor. Öğrenmesi ve uygulaması oldukça basit olan bu kütüphane, Php frameworkleri konusunda yeni olan bir yazılımcı için harika bir seçim olabilir. CodeIgniter, PHP 5.1.6 ve üzerini destekler. Bir çok web uygulaması için veritabanı kullanımı gereklidir. CodeIgniter, MySQL, MS SQL ve Oracle gibi veri tabanlarını desteklemektedir.
CodeIgniter ile kaynak kodlarının çok az yer kapladığı yüksek performanslı web uygulamaları geliştirmek mümkündür. Güvenlik bakımında güçlü olan bu framework temiz url yapısıyla son kullanıcı dostu bir deneyim sunar. buffer.com ve freedcamp.com CodeIgniter ile geliştirilmiş web siteleri arasındadır.
CakePHP
CakePHP, 2005 yılının Nisan ayında polonyalı bir yazılımcı olan Michal Tatarynowicz tarafından geliştirildi ve yayınlandı. Michal’in geliştirdiği bu framework MIT lisansı altında yayınlandı ve çevrimiçi geliştiriciler topluluğuna açılmış oldu. En iyi PHP frameworkleri arasında anılan CakePHP kütüphanesi günümüde aktif bir geliştirici ekibine ve topluluğuna sahiptir.
CakePHP kütüphanesi geliştirilmeye devam ediyor ve günümüzde bir çok kullanışlı komponent de bu frameworkün içine entegre bir şekilde çalışıyor. CakePHP yapısı gereği hızlıca yazılım geliştirme yapabilmenize olanak sağlanak bir teknolojidir. CakePHP, MySQL 5.5+, SQLite 3 ve Oracle gibi veri tabanı sistemlerini desteklemektedir.
PHP dilinin kullanılmaya başlanmasının ardından günümüze kadar bir çok başarılı framework geliştirildi ve geliştirilmeye devam etmektedir. Günümüzde frameworklerin kullanımı oldukça yaygındır ve her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Frameworkler yapılan çalışma biçimine ve istenilen özelliklere göre değişebilmektedir. Kullanılmak istenen kütüphane yapılan çalışma ile doğru orantıda seçilir ve çalışmalara başlanır. PHP dilinde frameworklerin kullanım amacı sitenin hızı, güvenliği, dinamik yapısı ve kolay kodlanabilmesidir.
PHP de kullanılan frameworkler amacına uygun şekilde seçildiği taktirde; projede iskelet görevi görür ve projenin stabil ve hızlı çalışmasını sağlar. PHP frameworkleri ile geliştirilmiş bir çok web siteye ve web site şablonuna ücretsiz olarak google da araştırma yaparak erişebilir ve kullanabilirsiniz.
Popüler PHP Frameworkleri
Popüler PHP Frameworkleri
Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi